Halfjaarlijks opvolgingsrapport: tevreden maar toch ook ongerust

In de gemeenteraad van 26 september was er naar aanleiding van het halfjaarlijkse opvolgingsrapportering een tussenkomst van Doenja Van Belleghem (fractieleider CD&V): 

"Het voortgangsrapport stemt zeker tot tevredenheid, gezien de hoge realisatiegraad en de goede tot uitstekende aanpak en opvolging van veel beleidsdoelstellingen. Dat verdient onze waardering, zeker in het licht van de vele uitdagingen."

"Maar bij het doornemen van het rapport zagen wij veel rood rond de sociale hulp en dienstverlening: rood rond de intakegesprekken in de Hoogstraat, waarbij het OCMW dit toeschrijft aan personeelstekort."

"Het OCMW engageert zich om iedereen die schuldhulpverlening wenst, te helpen maar wij zien rood bij het aantal mensen op de wachtlijst, rood bij de gemiddelde wachttijd en zitdag en rood bij het eerste intakegesprek. Cijfermatig zien we een hoge realisatiegraad inzake exploitatieontvangsten en dat is ook logische want de vraag naar schuldhulpverlening is hoog, maar men geeft ook al aan dat die cijfers zullen bijgestuurd worden met de derde aanpassing van het meerjarenplan."

"We hebben daar voor alle duidelijkheid begrip voor. Toch zien we in het voortgangsrapport nog meer onrustwekkende ontwikkelingen: meer mensen vragen een afbetalingsplan, meer mensen zijn leefloongerechtigd, meer mensen hebben dus ondersteuning nodig om hun schulden te beheren en te beheersen. Dat betekent dat de druk alleen maar zal toenemen, ook en vooral in exploitatiekosten. Hoe kunnen we in die omstandigheden de ambitie om sociale dienstverlening en ondersteuning te garanderen waarmaken?"

Opvolgingsrapport