Fusie AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas absoluut noodzakelijk

In een tussenkomst bij de interpellatie van collega Yves Buysse (Vlaams Belang) hernam fractieleider van cd&v Doenja Van Bellghem het standpunt dat cd&v Brugge al in de zitting van mei had vertolkt. De fusie van AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas tot één AZ Brugge is absoluut noodzakelijk. Eén Brugs ziekenhuis kan en moet onze positie versterken in het steeds veranderend ziekenhuislandschap. Kortrijk en Roeselare tonen aan dat een fusie een belangrijke hefboom is tot de verdere ontwikkeling van de ziekenhuisactiviteiten waarvan alle betrokken partijen - patiënten, zorgverleners en lokale gemeenschap - beter worden. 

De fractie cd&v Brugge blijft ook voorstander van een publiek ziekenhuis, maar het juridisch statuut van het ziekenhuis en de samenstelling van het bestuursorgaan zijn ondergeschikt aan het doel en dat is de vorming van één sterk ziekenhuis in Brugge waarbij betaalbare innovatieve zorg voor onze regio centraal staat.

De fractie cd&v Brugge vraagt ook dat erover gewaakt wordt dat de aanpassing van de statuten voor het AZ Sint-Jan (en dit naar aanleiding van de uittreding van Serruys AV) de realisatie van de fusie niet hypothekeert. De aangepaste of nieuwe statuten dienen daarentegen de fusie te faciliteren. 

De voorzitter van AZ Sint-Jan heeft de opdracht om de fusie te organiseren, conform de engagementsverklaring van 12 december 2019 die hij mede heeft ondertekend. Het is aan hem om een delegatie samen te stellen en in gesprek te gaan met AZ Sint-Lucas. De fractie cd&v Brugge verneemt dat tot nu gesprekken zijn gevoerd in het kader van het KOM-netwerk, maar dat dit geen fusiegesprekken waren. De voorzitter meldt dat er gewerkt wordt aan een zorgstrategisch plan voor de ziekenhuizen AZ Sint-Jan Brugge, AZ Sint-Lucas Brugge en AZ Alma Eeklo. Dat is goed, maar dit plan mag hem er niet van weerhouden om werk te maken van de noodzakelijke fusie van de Brugse ziekenhuizen. De fractie cd&v Brugge verwacht dan ook voor het einde van dit jaar duidelijke stappen in de richting van de fusie.

Cd&Vbrugge Fusieaz