Concreet voorstel voor Bruggelingen tijdens energiecrisis

In de gemeenteraad van 26 september kwam Doenja Van Belleghem (fractieleider CD&V) tijdens een interpellatie met een concreet voorstel voor de Bruggelingen tijdens de energiecrisis:

"We vangen steeds meer signalen op dat veel mensen in de problemen komen door de energiecrisis en andere prijsstijgingen. 

Ook in Brugge overwegen mensen om het huis niet langer te verwarmen. Ze vrezen dat ze de facturen niet langer kunnen betalen. Of ze weten dat ze veel energieverlies hebben, maar kunnen daartegen niets ondernemen omdat ze geen eigenaar zijn of omdat renovatie van de woning op korte termijn niet mogelijk is."

"Steeds meer mensen letten ook op andere uitgaven, voor voeding bijvoorbeeld. Inkopen doen, kost geld. Koken kost geld. Dat betekent dat veel mensen minder goed zullen eten en dat leidt ongetwijfeld tot andere problemen, zoals gezondheidsrisico's."

"Is het mogelijk om nu, dus voor het straks echt koud wordt, als stadsbestuur heel snel te reageren door de beschikbaarheid van de buurtcentra maximaal uit te breiden? We stellen voor dat mensen er in de komende maanden ook 's avonds terechtkunnen om zich op te warmen, samen een maaltijd te gebruiken en misschien een avondactiviteit mee te maken. Dit aanbod kan en zal van grote waarde zijn voor veel mensen, ook voor gezinnen en ook voor jongeren."

Schepen Pablo Annys vond het voorstel "sympathiek maar niet realistisch". Doenja Van Belleghem: "We zijn het niet eens met hem. Het gaat er om onmiddellijk tegemoet te komen aan een nood en dit via de plekken die de bewoners kennen of snel kunnen vinden. De dienstencentra worden overdag verwarmd en de werking is verzekerd. De schepen verwijst naar andere locaties als scholen en kerken, maar wij zijn van mening dat de stad de mensen best kan opvangen in de eigen dienstencentra."

Energiecrisis